Het is een steeds vaker voorkomend fenomeen: 3D printers. Veel mensen die zich hierin gaan verdiepen, vragen zich dan ook af hoe het zit met de 3D printer prijs. Wat betaal je nu voor zo’n apparaat? Waar moet je aan denken voor een 3D printer prijs? Voordat je je helemaal gaat verlekkeren, wil je natuurlijk inderdaad wel een idee hebben van zo’n 3D printer prijs. De prijzen van 3D printers zijn door de snelle ontwikkeling van technologie en de marktwerking in rap tempo gedaald, zodanig dat ze nu ook voor consumenten beschikbaar zijn gekomen. Als consument betaal je op zijn goedkoopst 350 euro als 3D printer prijs. Dat is misschien duur in vergelijking met normale papierprinters, maar de prijzen zijn al stukken gedaald ten opzichte van pakweg vijf jaar geleden. Toen was zo’n lage 3D printer prijs voor de gewone man nog ondenkbaar. 3D printers waren alleen voor grote bedrijven, fabrikanten of drukkerijen een haalbare optie. Dat is snel veranderd. De 3D printer prijs is in korte tijd zo gedaald dat je nu dus voor nog geen 400 euro een printer in huis kunt halen. Voor de geavanceerdere varianten betaal je een 3D printer prijs tot ongeveer 600 euro.

De 3D printer prijs: een investering

Je moet de 3D printer prijs dan ook vooral zien als investering. Eenmalig betaal je er een paar honderd euro voor, maar het apparaat zelf is het duurste. De kosten voor de materialen waarmee de printer werkt, vallen reuze mee. Onze website Llowlab heeft berekend dat je gemiddeld 1,50 betaalt per geprint product. Daarbij moet je rekenen dat je voor dergelijke producten in de winkel al snel 40 euro neertelt. Je hebt je 3D printer prijs er dus al snel uit. Je bespaart jezelf de moeite om naar de winkel te gaan, je bespaart op de kostprijs van een artikel en stel dat je graag online bestelt, dan bespaar je jezelf ook nog eens verzendkosten. En het wordt helemaal lucratief wanneer je ook nog eens besluit je 3D producten te gaan verkopen. Veel mensen doen dit tegenwoordig als bijverdienste of als zzp’er. Er komt, door de lage prijs van de producten, steeds meer vraag naar 3D geprinte artikelen. Dan kan het snel aantikken. Als je kiest voor een apparaat met een lagere 3D printer prijs, dan is de kans groot dat je de printer zelf nog in elkaar moet zetten. Om de prijs te drukken, krijg je de printer dan als zelfbouwpakket van je leverancier. Daarvoor moet je over enige technische kennis bezitten. Maar je kunt online veel hulp vinden, bijvoorbeeld door middel van duidelijke instructievideo’s. Op www.llowlab.nl kun je hier alles over vinden. De 3D printer prijs voor professionele printers ligt uiteraard hoger. Deze printers zijn vaak al in elkaar gezet door de fabrikant, ofwel geassembleerd. Dat bespaart ondernemers tijd en dus geld. De printers werken ook sneller en soms geluidlozer dan de consumentenvarianten. Bij professionele printers moet je denken aan een 3D printer prijs beginnend bij 1500 euro.

Hoe werkt een 3D printer?

Goed, je weet nu aan welke bedragen je ongeveer moet denken bij een 3D printer prijs. En je hebt besloten dat het je dat geld wel waard is. Dan is het voor de aanschaf natuurlijk ook zinvol je te verdiepen in hoe een 3D printer precies werkt. Alle 3D printers werken met het laag voor laag opbouwen van een artikel. Je begint met een zeer gedetailleerde digitale bouwtekening. Deze wordt naar de printer doorgestuurd, waardoor deze precies weet op welk punt welke substantie opgebouwd moet worden. Daardoor kan je er vrijwel alles mee maken. Er zijn grofweg twee methodes of technieken die door 3D printers worden gebruikt:

  • verlijmen
  • poeder

Bij het verlijmen wordt fijn poeder verlijmd of een latexachtige substantie opgespoten door middel van een lijmpistool en een plaat. Laagje voor laagje krijgt het product zo zijn uiteindelijke vorm en hardheid. Ieder laagje wordt zodoende op het vorige laagje verlijmd. Dit is een goedkope methode en deze kom je dan ook het vaakst tegen bij consumentenprinters met een relatief lage 3D printer prijs. Bij de tweede techniek worden er twee soorten poeders gebruikt: hoofd- en vulpoeder. Het hoofdpoeder maakt de uiteindelijke vorm, terwijl het vulpoeder de ruimtes en openingen opvult. Zo smelt de 3D printer als het ware een blok wat het uiteindelijke product wordt. Het vulpoeder smelt vaak bij de verwarming na afloop weg. Het voordeel van 3D printen is dat het een opbouwende methode is. Dat wil zeggen: een kunstenaar of ambachtsman maakt vaak een product uit een bestaande hoeveelheid materiaal. Daar maakt hij iets uit. Een 3D printer bouwt iets op uit het niets, waardoor er geen restmateriaal wordt weggegooid. Dat helpt verspilling tegen te gaan. De 3D printer is ontstaan na meer dan vijftig jaar onderzoek. Dit onderzoek richtte zich op het opbouwen van driedimensionale modellen door middel van hars of plastic. In 1951 was het de wetenschapper Muntz die kwam met het idee van het blootstellen van harslagen aan licht, waardoor deze lagen zouden verharden. In 1979 ontdekte Householder de techniek om met poederlagen te werken in plaats van hars. Ook kwam er nader onderzoek door het Amerikaanse leger en sinds de jaren negentig volgden de eerste commerciële bedrijven die zich in de techniek gingen verdiepen, met het gebruik van verschillende materialen. Pas de afgelopen tien jaar is er een grote groei waar te nemen en verspreidt de techniek zich, ook in Nederland.